Školství v Praze 14 pod lupou


Také se vyjadřuje ke zřízení přípravných tříd, zřizuje a ruší ZŠ a MŠ atd. V oblasti financování škol poskytuje obec ze svého rozpočtu jak neinvestiční, tak investiční náklady ZŠ, MŠ (zateplení škol). Ze státního rozpočtu (MŠMT) plynou finanční prostředky na platy a vzdělávání pedagogických a nepedagogických pracovníků a na ostatní náklady, vyplývající z pracovněprávních vztahů. Dále na nákup školních potřeb, učeb nic, výdaje spojené s výukou zdravotně postižených dětí a na činnosti, které přímo souvisejí s rozvojem škol a kvalitou vzdělávání.

Co to ale v praxi znamená?

Ing. Vodák: Chtěl bych říct, že obec zajišťuje výdaje škol a školských zařízení na vlastní provoz. V zastoupení vlastníka budov, ve kterých školy a školky sídlí, financuje potřebné větší opravy, zajišťuje základní vybavení a realizuje investiční akce. A právě investiční oblast je v současné době speciálně v naší městské části velmi aktuální, protože v letošním roce připravujeme zateplení budov na ZŠ Gen. Janouška a ZŠ Chvaletická a v příštím roce na ZŠ Bratří Venclíků. Tato investice se nám v budoucnu „vrátí“ nejen snížením spotřebovaného množství energií, ale také se projeví v tepelném komfortu uvnitř budov. Navíc školy získají novou fasádu a budou tak atraktivnější pro své okolí. Můžeme říct, že úřad městské části vytváří a udržuje „kvalitní zázemí“ pro výuku všech školských zařízení na Praze 14.

Mgr. Naidrová: Je třeba také uvést, že zřizovatel má kromě těchto povinností, také zákonem jasně definované pravomoci a především určené kompetence. V naší pravomoci je možnost vyjadřovat se k poč - tu dětí v mateřských a základních školách. S řediteli ZŠ, MŠ a následně s odborem rozpočtu MHMP (Magistrátu hl. m. Prahy) projednáváme rozpis rozpočtů finančních prostředků státního rozpočtu (platy) a můžeme ovlivnit jeho konečný výsledek. V personální oblasti má zřizovatel možnost rozhodovat o osobě ředitele školy. Vypisuje výběrová řízení na obsazení této funkce, vyhodnocuje konkurzní řízení a následně jmenuje nového ředitele do funkce. V případě odvolání ředitele se řídí školským zákonem. Na druhé straně v naší kompetenci není jakkoliv zasahovat do učebních osnov. Obec nerozhoduje o způsobu výuky, nepodílí se na vytváření školských vzdělávacích plánů a ani se nevyjadřuje k tomu, z jakých učebnic se děti budou učit.

Ing. Vodák: Ještě bych dodal, že až na výše uvedené oblasti rozpočtu a osoby ředitele školského zařízení neřešíme personální obsazení školských zařízení.

Pojďme nyní konkrétně ke školkám a školám v naší městské části. Jak to u nás vypadá s počtem jednotlivých zařízení a především kapacitně – je stav vyhovující potřebám obyvatel naší městské části?


Ing. Vodák: MČ P14 je zřizovatelem celkem 6 základních a 10 mateřských škol. Na městské části působí také 4 střední školy, jedna instituce vysokoškolského typu a jedna speciální škola. Málokdo ví, že na Černém Mostě provozuje KC Heřmánek také jesličky pro děti od dvou do tří let. Pokud jde o základní školy, je kapacita více než dostatečná, spíše bych řekl, že existují určité rezervy v naplněnosti. Sta tistická čísla ukazují v posledních šesti letech pokles počtu žáků na základních školách. Jen pro srovnání, ve školním roce 2004/2005 navštěvovalo základní ško lu celkem 3664 žáků, ve školním roce 2007/2008 už to bylo jen 3127 žáků a v letošním školním roce 2010/2011 je to již pouhých 2784 dětí.

Zkráceno a převzato z časopisu Listy Prahy 14, duben 2011