Praha 14 bojuje proti sociálnímu vyloučení


Přestože nelze v současnosti z laického pohledu Prahu 14 vnímat jako místo, kde by byli Romové obětí sociálního vyloučení, je tento projekt velmi aktuální. Obecné společenské tendence totiž v poslední době nebezpečně směřují právě k vytváření sociálně vyloučených oblastí v místech, kde žije větší počet romského obyvatelstva nebo cizinců, jako je tomu například na sídlišti Černý Most.

„Bereme tuto hrozbu vážně, a protože nechceme, aby se z Prahy 14 stala sociálně vyloučená lokalita, nebo se tento pocit mezi našimi občany prohluboval, postavili jsme se k tomuto unikátnímu projektu čelem," vysvětlila zástupkyně starosty MČ Praha 14 Lucie Svobodová s tím, že tento problém ve svém důsledku ovlivňuje všechny lidi žijící v sociálně vyloučených lokalitách bez ohledu na barvu pleti nebo národnost.

První setkání odborníků se v rámci projektu nazvaného „Role měst v integraci sociálně vyloučené romské lokality Praha 14" konalo v příjemném prostředí kavárny Černá labuť a sešli se zde nejrůznější odborníci a aktivisté. Po úvodním slovu Lucie Svobodové představil cíle projektu jeho manažer David Beňák z úřadu městské části a poté již vystoupili se svými příspěvky další pozvaní hosté, Otto Mertens z firmy Mepco, krajská romská koordinátorka pro Prahu Božena Fílová a Gabriela Melková, která zastupuje Agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách. Z příspěvků, které zazněly na úvodním fóru k této problematice, vyplynulo, že hlavním impulsem k zahájení výše zmíněného projektu byla vládní Strategie boje proti sociálnímu vyloučení pro roky 2011-2015. „Jako městská část, kde je sociální vyloučení některých skupin obyvatel aktuální, se k tomuto vládnímu dokumentu stavíme velmi seriózně a jsem ráda, že můžeme být součástí takto významného projektu, který získal podporu ze strany Evropské unie," poznamenala zástupkyně starosty Svobodová.

Manažer David Beňák pak stručně vysvětlil, kde by měli účastníci projektu získat inspiraci ke konkrétním řešením. „Projekt je postaven na výměně zkušeností se zahraničními odborníky, kteří se touto problematikou zabývají dlouhodobě a v současnosti mají v praxi sociálního začleňování skupin, kterým hrozí vyloučení z majoritní společnosti, dobré výsledky," vysvětlil Beňák s tím, že konkrétně půjde o města Veldhoven v Holandsku a španělskou Barcelonu. Hlavní oblasti, na které se v rámci návštěvy těchto měst chtějí odborníci a zástupci pražských městských částí včetně Prahy 14 zaměřit, jsou oblasti bydlení a zaměstnanosti. „V zahraničí budeme sledovat především specifické programy zaměřené na tyto dvě oblasti. Nečekáme, že nám v zahraničí nabídnou recept na všechny problémy, ale na některé určitě ano. Setkáme se s odborníky, kteří se touto problematikou zabývají už desítky let," poznamenal Beňák.

Podle Lucie Svobodové by se do projektu měly zapojit i další pražské radnice. V Praze 14 se navíc ke konečným výstupům budou moci vyjádřit i sami občané. „Inspiraci k řešení, kterou naši zástupci přivezou ze zahraničí, promítneme do Komunitního plánu sociálních služeb a Komunitního plánu zdravé městské části. Oba tyto dokumenty budou veřejně projednávány, takže jejich finální podobu bude moci ovlivnit každý občan naší městské části," dodala místostarostka.

Upraveno a převzato z časopisu Čtrnáctka, červen 2012