Rozpočet MČ Praha 14 pro rok 2012 ve znamení úspor


Hlavním nástrojem při hledání úspor bylo podle jejích slov tendrování nových dodavatelů. Touto cestou se podařilo pro rok 2012 navrhnout rozpočet, který v běžných výdajích počítá s úsporou 14 mil. Kč oproti návrhu rozpočtu na loňský rok. Toto snížení přitom podle Svobodové není dáno optickými škrty prováděnými „od stolu", ale jedná se o faktickou úsporu, která reflektuje nasmlouvané dodavatelské vztahy.

Vedle nemalého objemu financí, které městská část dává každoročně do škol, tvoří další významnou nákladovou položku výdaje na zajištění provozu úřadu jako takového. „Právě v této oblasti, kde dosti hlasitě volala po úsporách i opozice, se připravuje nový tendr na zajištění kopírovacích a tiskařských služeb, ve kterém očekáváme snížení nákladů zhruba o třicet procent.

Úspory se týkají rovněž provozu úřadu jako takového, což v praxi znamená například spotřební materiál pro zaměstnance, telefony a podobně," přiblížila Svobodová. Další významnou částku vynakládá městská část na údržbu veřejné zeleně a na správu a údržbu komunikací, za které je zodpovědná Praha 14. Zatímco se radnice i nadále snaží vyjednat lepší spolupráci s Technickou správou komunikací hl. města Prahy, která pro pražský magistrát spravuje většinu komunikací v městské části, na vlastní silnice „vysoutěžila" Praha 14 nového správce.

„Zimní a letní úklid dříve prováděly v městské části čtyři různé společnosti, které měly rozdělené rajony. Jedna firma pracovala pro úřad, další pro Správu majetku Prahy 14
a další dvě měly na starosti úklid v zeleni. Díky tomu, že jsme správu komunikací sjednotili pod jedno středisko a vybrali novou firmu (Pražské služby), podařilo se nám snížit náklady zhruba o třetinu," popsala Svobodová.


Zkráceno a převzato z časopisu Čtrnáctka, březen 2012