Investice do škol se vyplatí


Městská část Praha 14 spravuje na svém území celkem šest areálů základních škol - v Hloubětíně, na obou sídlištích Černý Most, na Lehovci a v Kyjích. Podíváme-li se na jejich situaci optikou právě schváleného rozpočtu městské části, můžeme říci, že je stále co dohánět. To však neznamená, že by se radnice starala špatně, spíše naopak. Pokud shrneme běžné výdaje, které má Praha 1 4 v rozpočtu na provoz
všech šesti základních a deseti mateřských škol, vyjde nám, že do této oblasti putuje téměř čtvrtina neinvestičních výdajů městské části.

UŠETŘÍ SE ZA ENERGIE I ZA ODPADY

„Jedná se o příspěvek na zabezpečení chodu školy, platby za elektřinu, plyn, vodu, ale také o finance na drobné opravy. Další náklady na provoz škol v praxi znamenají například pořízení školních pomůcek včetně interaktivních tabulí nebo spotřebního materiálu. Zatímco v minulém roce byla tato částka blízko k 62 milionům, pro letošní rok se nám ji podařilo snížit zhruba na 57,5 milionu korun," vysvětluje zástupkyně starosty Lucie Svobodová, která je v Radě MČ Praha 14 zodpovědná za přípravu rozpočtu. Úspory se podle jejích slov dosáhlo především formou sdružených nákupů služeb nebo jednáním s dodavateli. Uspořilo se na elektřině, telefonech i bankovních poplatcích. „Nyní připravujeme sdružené nákupy také na svoz odpadu z našich škol, což je další nezanedbatelná úspora, a snažíme se hledat možnosti snížení nákladů i v dalších oblastech provozu škol, jako jsou revize technických zařízení a různé služby, které školy využívají," doplnila Svobodová.

POMOCI MŮŽE JEDNOTNÁ METODIKA

Novinkou, která by do budoucna měla přinést především možnost srovnání mezi hospodařením jednotlivých škol v Praze 14, je připravovaná jednotná metodika na tvorbu rozpočtů, která by měla platit pro všechny školy dotované z rozpočtu Prahy 14. Tento krok umožní vedení městské části přehledným způso-
bem srovnávat jednotkové nákladové ceny u srovnatelných položek, a tím i snáze hledat další možné úspory v nákladech.
„Rozhodně nejde o nějaké teoretické výpočty, které bychom dělali z kanceláře jen proto, abychom mohli zveřejnit pěkná čísla. Naopak jsme při sestavování rozpočtu jednotlivé kroky řešili přímo ve školách, osobně s řediteli," přiblížila zákulisí sestavování rozpočtu pro oblast školství místostarostka Svobodová.

JAK ROZDĚLIT BALÍK PENĚZ

Podobný systém jako v případě běžných výdajů se snažilo vedení městské části uplatnit i v oblasti investic, které se týkají především samotných školních budov. Plán nejnutnějších oprav a potřebných investic vznikal na základě technického stavu jednotlivých školských objektů a své slovo dostali opět i ředitelé. Každý z nich logicky usiloval o co největší díl z omezeného „balíku peněz". „Vedení městské části chce být především dobrým hospodářem, který se umí o svůj majetek efektivně postarat a prostřednictvím investic jej dále zhodnocovat. Proto jsme sledovali hlavně skutečnou potřebnost každé navrhované investice a podle toho jsme peníze školám rozdělili. V praxi tak některé školy dostaly více prostředků, jiným jsme zase rozpočet museli seškrtat," vysvětlila místostarostka Svobodová.
Nutno říci, že i kapitálové výdaje, tedy investice do majetku městské části, v rozpočtu na letošní rok z velké části putují do oblasti školství. Nejde však o rozhodnutí, které by bylo na úkor jiných potřebných oblastí fungování městské části. Už v minulém volebním období bylo připraveno několik projektů na zateplení školních budov a nabízela se zde i možnost společně se zateplením provést další důležité opravy.

ZATEPLENÍ ZNAMENÁ INVESTICI, ALE TAKÉ ÚSPORY

Přestože není zateplení budov levná záležitost, v dlouhodobém horizontu se vždy vyplatí, protože znamená úsporu provozních nákladů. Budově navíc nová fasáda prospěje nejen technicky, ale i vizuálně. Obyvatelé z Lehovce si jistě všimli nové fasády a oken na ZŠ Chvaletická a nových oken na pavilonu v Rochovské ulici. Na sídlišti Černý Most zase doslova „prokoukla" ZŠ Generála Janouška. Vedení radnice jsme se proto pochopitelně ptali, co čeká Prahu 14 v tomto ohledu v letošním roce. „Letos se konečně dočká zateplení a nové fasády základní škola v ulici Bratří Venclíků. Budova dostane nová okna a součástí rekonstrukce bude i nová tělocvična. Rovněž bude dokončena třetí etapa výměny elektroinstalace na ZŠ Chvaletická. V dalších letech se městská část pokusí získat státní podporu na zateplení některých školek a ZŠ Vybíralova," nastínila Svobodová.

Převzato z časopisu Čtrnáctka, březen 2012