Příběh zapomenutého projektu železniční zastávky Rajská zahrada


             Abychom pochopili celý příběh jednoho zpackaného projektu, musíme se přenést o několik let zpátky. Na počátku byl záměr komunálních představitelů pražské ODS, konkrétně bývalého místostarosty městské části Praha 14 Miroslava Skaly a tehdejšího náměstka primátora pro územní rozvoj Jana Bürgermeistera. Ti společně se Správou železniční a dopravní cesty (SŽDC) a Odborem městského investora (OMI) naplánovali vybudování železniční zastávky Rajská zahrada s návazností na již dostavěnou stanici metra, autobusového terminálu a lávky přes Chlumeckou ulici za 800 miliónů korun.

Samotný nápad na zbudování železniční stanice nebyl v žádném případě špatný, pomohl by dopravě v městské části, prohloubil by integraci železniční dopravy do systému pražské veřejné dopravy a oživil by nevzhledný prostor současné nezastavěné oblasti Rajské zahrady. Důležitou součástí tohoto projektu byla také lávka, která měla spojit Kyje, železniční zastávku a stanici metra Rajská zahrada.

                Jak už to však s takovými velkolepými projekty bývá, nakonec se nenašel dostatek prostředků. Radní a projektanti si uvědomili, že železniční a autobusová zastávka za osm set miliónů korun je i na rozhazovačný magistrát trochu drahý špás. Po následné úpravě projektu a zrušení plánů na stavbu terminálu se cena „smrskla“ na polovinu. Trvalo to ještě nějakou dobu, než všechny zúčastněné strany zjistily, že na tuto stavbu nejsou ani po osekání projektu prostředky. Místostarosta Skala a náměstek Bürgermeister se pomalu vytratili z komunální politiky, zahrádky zmizely z povrchu zemského a vlaky se i nadále prohánějí kolem Rajské zahrady bez zastávky.

                Byly tak zbytečně vyplýtvány prostředky na projektovou přípravu něčeho, co dnes nikdo ze zúčastněných neplánuje realizovat. Samotná lávka by umožnila obyvatelům Kyjí pěší přístup ke stanici metra Rajská zahrada a dále do centra obce, z tohoto hlediska je její vybudování pro další rozvoj městské části klíčový. Realizace celého projektu by pomohla umenšení dopravy v oblasti a umožnila by obyvatelům Středočeského kraje přepravu do práce po kolejích s přímou návazností na linku metra B, což by částečně vyřešilo složitou parkovací situaci na území Městské části Praha 14.

                Volby do zastupitelstva městské části jsou příležitostí k realizaci tohoto projektu. Kandidáti sociální demokracie plánují prosadit realizaci tohoto projektu za výhodnějších podmínek, než plánovalo předchozí vedení radnice. Pokračování tohoto projektu za výhodnějších podmínek se musí stát prioritou a závazkem občanům naší městské části.